6 Mart 2012 Salı

D VİTAMİNİ NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?

D vitamini vücudumuz için inanılmaz hayati önem taşıyan bir vitamin!  
Eksikliği birçok hastalığın nedeni olabiliyor. D vitamini aslında sadece bir vitamin değil vücudumuzdaki bir hormonun  ön maddesi. 
D vitamini vücudumuzun güneş sayesinde ürettiği EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN'dır. Tüm vücut hücrelerimizde D vitamini reseptörleri bulunur. Eğer yeterli D vitamini yoksa hücrelerimiz normal çalışamıyor ve allerjik ve enfeksiyoz hastalıklara açık hale geliyorlar. Ayrıca bir durum var ki özellikle kilo vermek isteyenler bilmesi gereken bir nokta: 

D vitamini yetersiz olunca vücutta çeşitli gizli allerjiler ve hastalıklarla mücadele başlıyor ve bu kilo vermeyi zorlaştırıyor.
Peki nedir bu D vitamini ve vücudumuzda nerede üretiliyor:

Yaşam süremizi uzatan bu hormonu sağlayan D vitamini güneşin ultavilyole dediğimiz ışınları ile derimizde sentezleniyor. Yani en büyük D vitamini kaynağı GÜNEŞ!!

Hangi besinlerden D vitamini alınabilir: Sınırlı sayıdaki besinlerden D vitamini alabiliyoruz; balıklar ile yürek ve karaciğer gibi sakatatlar.

Bu besinlerden günlük D vitamini ihtiyacının çok az bir kısmı karşılanabiliyor ne yazık ki. Günlük güneşten alabileceğimiz miktarın %25'i kadarı...

Peki o zaman D vitamini günlük ihtiyacımızı nasıl karşılayabiliriz:

Hergün 20 dk. kadar güneş koruyucu krem kullanmadan güneşlenmek (yazın saat 11:00'den önce ve 15:00'den sonraki saatler, kışın ise 11:00 ile 15:00 arasında).
Yalnız güneşin ultraviyole ışınları camlardan ve kirli hava katmanlarından geçemez. Dolayısıyla evlerin içinde camların arkasından güneşlenmek D vitamini sentezi yapmamızı sağlamaz. Ya da büyük şehirlerde aşırı hava kirliliği olan günlerde güneşlenmek de işe yaramayacaktır.
Ayrıca yağda eriyen bir vitamin olup bağırsaklardan emilebilmesi için sağlıklı doğal yağların yenmesi gerekiyor. Yani Dukan Diyetindeki gibi yağ oranı çok düşük diyet ürünleri biraz daha az kullanmak en iyisi olur!!

D vitamini değerleri kriterleri:
 < 20 ng/ml Şiddetli eksiklik 
20-29 ng/ml arası Eksiklik
30-49 arası Yetersizlik
50-100 ng/ml arası İdeal değer

D vitamini eksikliği, ilk anda D vitamini ampülleri ile kapatılıp sonra idame dozu tabletlerle devam edilmeli. 
Eksikliğiniz olup olmadığını öncelikle kanda ''25-hidroksi D vitamini''  şeklinde laboratuarda baktırın. Sonrasında doktorunuza danışın. Ya da benim gibi aynı zamanda ''Taş Devri Diyeti' kitabının da yazarı olan Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın web sayfası Beslenme Bülteni'ne yazıp yardım alabilirsiniz. 

D vitamini eksikliğinde görülebilecek hastalıklar:
  • D vitamini eksikliğinde kemik yapımı ve güçlenmesini sağladığından çocuklarda raşitizm, erişkinlerde osteomalizi ve kadınlarda osteoporoz nedeniyle daha fazla kemik yıkımı.
  • Eksiklik olan kişilerde diyabet, hipo-glisemi ve kalp-damar hastalıkları görülme sıklığı daha fazladır.
  • D vitamini 200'den fazla geni etkilediği tespit edilmiştir özellikle kanser ve bağışıklıklarla ilgili hastalıklarla ilgili olanları.
  • D vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Eksikliği olan kişilerde alerji, otoümmin ve kanser hastalıklarına yakalanma riski yüksek olmaktadır.
  • Depresyona yakalanma riskini artırmaktadır.
  • Kadınlarda kronik ağrıların sebebi olabilmektedir. 
Kaynak: Karatay Diyeti ile Yaşam Boyu Sağlık (Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sedacım,

Sayende , Dukan Diyeti konusunda bayağı bilgilendim. Aynı zamanda zafere yaklaşmanın sevincini de bizimle paylaşmış oldun. Ben de Karatay'ın kitabını ve 7'den 70'e Taş Devri Diyeti kitaplarını aldım. Şu anda yeni okuyorum. Arada da, tecrübelerinle karşılaştırıyorum.
Benim vermeyi planladığım kilo en fazla 10 hilo. Ama, bence 5 kilo vermem bile yeterli. 1 aydıryed iklerime dikkat etmeye başladım. Abur cuburu kestim. Maalesef gr. kilo veremedim. Bu nedenle, Karatay diyetine başvurmak daha anlamlı olacak. Bakalım, ben neler yaşayacağım. Zaman zaman sana bilgi veriririm, benim diyet seyrimden.

Başlamadan evvel, hem merhaba diyeyim, hem de takipteyim diyeyim dedim.Başarılarını okuyunca, ben de yapabilirim diyorum. O nedenle, diyeti bozmaya kararver meden önce bizi de düşün. Senin, bir misyonun var. Bize güç vermek..

Sevgi ve takdirlerimle.

Sedanın Mutfağından dedi ki...

Merhaba Adsız arkadaşım,
Çok güzel yazmışsın, yazdıklarını okuyunce çok mutlu oldum inan.
Çok teşekkür ederim...
Hem faydalı bir iş yaptığım hem de böyle güzel bir etki bırakabildiğim için :))

Ayrıca başlama kararı almana çok sevindim. Ben de sana başarılar diliyorum ve sayende misyonumu unutmayacağım ;-)